tonir2

12 curiozitati despre Armenia

Armenii reprezintă una dintre cele mai vechi civilizații din această lume. Se bucură de o cultură vastă și bogată, precum și de numeroase personalități care au marcat atât istoria acestui popor, precum și istoria omenirii.

În cele ce urmează vă vom prezenta 12 lucruri inedite despre Armenia, în care o să vă arătăm o parte din realizările și curiozitățile specifice acestui popor.

1. Mamutul armenesc – cel mai mare mamifer terestru din istorie!

Mamutul de stepă (Mammuthus armeniacus) a trăit acum 600.000 de ani şi avea 5.3 metri înălţime şi 9 metri lungime! Descoperit prima dată în Armenia, acesta a fost descris în anul 1857 de către paleontologul scoţian Hugh Falconer drept cel mai mare mamifer terestru din istorie.

mamuti

 

 

 

 

 

 

 

[hr gap=”2″]

2. Mişcarea globală a alimentaţiei vegane (Raw food) a fost iniţiată de către un armean!

Arshavir Ter-Hovannessian este considerat părintele mişcării alimentaţiei vegane la nivel mondial, şi totodată unul dintre cei mai mari umanitari care au trăit vreodată.

Cartea acestuia publicată în 1960, „ Raw Eating”, este considerată biblia alimentaţiei vegane şi totodată una dintre cele mai bune cărţi scrise vreodată în ceea ce priveşte sănătatea. Din proprii bani a printat peste 10.000 de exemplare şi le-a împărţit GRATIS oamenilor din toată lumea.

Datorită eforturilor sale, în prezent milioane de oameni au a două şansă, beneficiind de un stil de viaţă sănătos.

 vegan

 

 

 

 

 

 

[hr gap=”2″]

3. Ştiaţi că aţi crescut cu muzică armenească fără să vă daţi seama?

Cine nu ştie celebrul desen animat Tom şi Jerry? Coloana sonoră pentru scena de fugărit se intitulează „Dansul săbiilor”, compusă de către maestrul Aram Khachaturian, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului al XX-lea.

„Dansul săbiilor” face parte din actul final al celebrului balet „Gayane”, în care personajul principal (armean), cu acelaşi nume, se confruntă cu numeroase momente de dragoste, trădare şi prietenie, într-un frumos spaţiu armenesc.

tom si jerry

[hr gap=”2″] 4. Cele mai cunoscute portrete ale secolului al XX-lea au fost realizate de un fotograf armean!

Yousuf Karsh, artist armean, supravieţuitor al Genocidului Armean din 1915-1923, este unul dintre cei mai importanţi fotografi din istorie.

Se spune că un bun fotograf stă în umbra fotografiilor sale, iar Yousuf Karsh este cunoscut pentru faptul că cele mai importante personalităţi ale secolului al XX-lea au pozat pentru el.

Printre cele mai sonore personalităţi se numără: Albert Einstein, Salvador Dali, Pablo Picasso, John Kennedy, Winston Churchill, Dwight Eisenhower, Fidel Castro, Martin Luther King, Maica Tereza, Papa Pius XII, Jacques Cousteau, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot, Humphrey Bogart, Muhammad Ali, Ernest Hemingway, George Bernard Shaw, Alfred Hitchcock, Andy Warhol…. şi lista pare să continue la nesfârşit.

portrete[hr gap=”2″]

5. Ştiaţi că în Armenia șahul este un sport extrem de popular?

Şahul este un sport intelectual şi totodată obligatoriu în Armenia. Copiii, după ce împlinesc vârstă de 6 ani, încep să urmeze cursuri intensive de şah în şcoli. Pentru armeni, şahul este o materie de studiu foarte serioasă, la care se dau şi examene!

Şahul dezvoltă considerabil capacităţile mintale şi astfel, se pot crea „supercopii şi armate de intelecuali”, cu care viitorul naţiunii este asigurat în orice domeniu.

sah[hr gap=”2″]

6. Ştiaţi că MIG-ul are origini armeneşti?

Artem Mikoyan, proiectant armean de avioane stabilit în Rusia, a realizat în parteneriat cu Mikhail Gurevich, multe dintre faimoasele avioane militare MiG. Numele avioanelor reprezintă de fapt alăturarea dintre numele celor doi inventatori, Mi venind de la Mikoyan şi G de la Gurevich.

mig1[hr gap=”2″]

7. Ştiaţi că cel mai vechi „pantof” din lume are o vechime de 5.500 de ani?

Acesta a fost descoperit într-o peşteră din Armenia. Străvechea opincă, datată de către cercetători cu o vechime de circa 5.500 ani, a fost confecţionată din piele de oaie şi se presupune că a fost manufacturată în Epoca de Cupru.

pantof[hr gap=”2″]

8. Ştiaţi că alfabetul armean a fost mai întâi picat şi apoi scris?

Alfabetul armean este unic în lume şi a fost creat de către Mesrob Mashtots în anul 405, dorinţa sa fiind aceea de a oferi poporului său o limbă scrisă proprie.

Alfabetul a supravieţuit până în zilele noastre, armenii folosindu-l în continuare. Acesta conţinea iniţial 36 de litere, ulterior fiind adăugate încă trei, ajungând la 39 de litere.

alfabet[hr gap=”2″]

9. Ştiaţi că bancomatele au fost create de un inventator armean?

Luther Simjian este un inventator armean ce deţine patentul a peste 200 de invenţii. Multe dintre acestea, precum „ATM-urile”, au revoluţionat lumea modernă. Primul bancomat l-a construit în anul 1969 pentru City Bank of New York, actualmente Citibank.

bancomate[hr gap=”2″]

10. Ştiaţi că tradiţionala pâine armenească este patrimoniu al umanităţii?

Lavash, pâinea tradiţională armenească, are formă unei lipii foarte subţiri. Nu şi-a schimbat reţeta timp de 5.000 de ani şi face parte din patrimoniul cultural imaterial al umanităţii UNESCO.

Secretul constă în „tonir” (cuptor subteran străvechi armean), care îi da o savoare specială.

tonir[hr gap=”2″]

11. Ştiaţi că numeroase personalităţi de origine armeană au contribuit la dezvoltarea României în numeroase domenii?

Comunitatea Armeană din România a oferit de-a lungul timpului oameni de renume, care s-au remarcat în domenii precum: educaţie, medicină, economie, muzică, literatură, s.a.

Câteva exemple: Spiru Haret. Manuc Bei, Virgil Mădgearu, Gheorghe Asachi, Grigore Trancu-Iaşi, Ana Aslan, Theodor Aman, Mihail Jora, Garabet Ibrăileanu şi mulţi alţii.

personalitati[hr gap=”2″]

12. Ştiaţi că Armenia este una dintre cele mai vechi naţii ale omenirii, cu peste 12.000 de ani vechime?

Dovada apare pe cea mai veche hartă din lume datată acum 4500 de ani şi singură dintre naţiile lumii străvechi babiloniene care a supravieţuit timpului.

Mai veche decât Roma, Grecia sau Egiptul antic, mulţi cercetători susţin că Armenia este unul dintre leagănele civilizaţiei.

În imagine: Regele Aram (1827-1756 I.H.) în Armavir, Armenia.

aram[hr gap=”2″]

Bonus: Știați că una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Antice este armenească?

Muntele Nemrut (aflat în prezent în Turcia) reprezintă Panteonul Zeilor Armeni, construit de către Regele Antiochus I Theos de Commagene în anul 62 Î.H.

Printre zeii prezenți în panteon se numără Aramazd – zeul suprem și creatorul tuturor (asociat cu Zeus) Vahagn – zeul focului și al războiului (asociat cu Hercule), Mihr – zeul soarelui și al adevărului (asociat cu Apollo) și Anahit – zeița fertilității și a înțelepciunii (asociată cu Afrodita).

nemrut

Articol scris de către George Năzăreanu.

Comments are closed.