s01

3 lucruri despre Vartavar

Ce înseamnă Vartavar și care este semnificația sa?

Dacă ai mai fost la Festival sau dacă ai mai participat la activități ale comunității armene probabil ai mai auzit acest nume. Dar care este semnificația lui? La ce facem referire când zicem Vartavar? Există trei răspunsuri.

1.Vartavar (armeană:  Վարդավառ) este o sărbătoare armenească veche. Originile sale își au locul în Armenia Antică, când armenii erau încă păgâni. Sărbătoarea îi era atribuită zeiței Astghik, zeița apei, frumuseții, iubirii și a fertilității. Conform legendei, zeița răspândea dragoste în ținuturile Armeniei, stropindu-i pământurile cu o apă rozalie. Conform unei alte legende, iubitul zeiței, Vahagn, era într-o zi în pericol iar zeița a fugit spre el să-l salveze. Fiind desculță, s-a rănit la picioare în timp ce alerga, iar stropi de sânge au ajuns pe flori. Așa a luat naștere floarea iubirii – trandafirul. 

Obiceiul armenilor de atunci era de a stropi cu apă pământul, precum și pe ei înșiși. În ziua sărbătorii se credea că apa are puteri curative și că poate alunga răul. De asemenea se credea că zeița va aduce fertilitate atât pământului, pentru fermieri, cât și femeilor, în căsătorie.

În zonele muntoase, festivitățile aveau o altă formă. Armenii din aceste regiuni își ofereau animale, primele fructe și fân unul altuia. Se organizau ospățuri și alte festivități. Păstorii adunau flori de toate culorile, pentru a forma buchete. Fetele primeau buchete de flori, precum și cadouri, în timp ce se plimbau prin sat, cântând și dansând. Coarnele vacilor erau decorate cu flori iar copiii, când le vedeau, fredonau cântece tradiționale.

2.După ce armenii au trecut la creștinism, în anul 301 d.Hr. și au devenit primul stat care să adopte creștinismul ca religie oficială, sărbătoarea s-a schimbat, dar a fost păstrată până în ziua de azi.

Vartavarul are acum ca semnificație transfigurarea lui Iisus Hristos, și este sărbătorită la 98 de zile (14 Duminici) după Paște. În timpul sărbătorii, oameni de toate vârstele se stropesc cu apă, indiferent dacă sunt prieteni, cunoștințe sau simpli trecători pe stradă. Să nu vă surprindă dacă vedeți oameni aruncând apă cu galeți, de la balcon. Festivitatea este bineînțeles foarte populară în rândul copiilor, deoarece este o zi în care nu sunt pedepsiți pentru năzbâtiile lor. Până și tinerele soții se bucură de prilejul de a-și uda soții și soacrele. Este de asemenea o ocazie de revigorare și răcorire în zilele fierbinți ale lunii iulie, dar și de distracție. Printre obiceiuri se numără și dansurile, cântecele și în principal voia bună și zâmbetele. Este o sărbătoare a fericirii, care ne umple de energie pozitivă și recunoștință.

3. Pe lângă sărbătoare, pentru noi – armenii din România – Vartavarul mai are o semnificație. Vartavar este numele trupei de dansuri armenești din București.

Ansamblul de dansuri s-a format în anul 2001, începând cu 10 dansatori, ajungând în prezent la un număr de 26 de membri. Coregrafa lor este Bella Martikian, ce provine dintr-o familie de armeni venită în România din Grecia. Pe parcursul existenței sale, ansamblul a participat la diferite festivaluri naționale şi internaţionale, printre care şi festivalul anual al minorităţilor din România „Pro Etnica”, organizat la Sighişoara şi festivalul „Im Hayastan” (2012), organizat în Armenia. La cel din urmă, Vartavar a avut onoarea de a dansa alături de trupe de dans ce reprezentau marile comunităţi armene din întreaga diasporă.

La fel ca în edițiile anterioare, Vartavar va urca pe scena Festivalului Strada Armenească, pentru a face spectacol și pentru a vă încânta cu mai multe dansuri tradiționale armenești.

Pe lângă prezența trupei, ne vom bucura și de sărbătoarea Vartavar, organizând deja poate cea mai populară bătaie cu apă din București! Vă așteptăm dornici să învățați câțiva pași de dans, dar și dornici să vă răcoriți puțin, într-o bătaie cu apă! 🙂

Și că să vă faceți o idee despre atmofsera din timpul sărbătorii, dar și a festivalului, vă invităm să urmăriți câteva fragmente de anul trecut.

Comments are closed.