Activitati recreative

Activitati recreative

Strada de carte, atelier de caligrafie, acte de magie stradală, bătaie cu flori, bătaia cu apă, etc.


Strada de carte

c2

Strada de carte este realizată cu sprijinul Editurii Ararat. Activitatea a pornit de la dorința de a oferi oamenilor ocazia să cunoască activitatea Editurii și a scriitorilor armeni din România.

De la cărți despre istoria poporului armean, până la Dicționarul Armean-Român și Român-Armean, Editura Ararat a publicat lucrări ce abordează cu predilecție tematica armenească, precum și lucrări care au legătură cu societatea românească.


Standul de caligrafie

10580004_349348748545904_7149230109042168998_nUnul dintre cele mai “ocupate” standuri in editiile anterioare a fost standul de caligrafie. 

Alfabetul armean este unic in lume, fiind creat in anul 405 de Mesrob Mashtoț, acesta dorind traducerea Bibliei în limba armeană. Cele 36 de litere din alfabet impresionează prin aspectul acestora, fiind adesea utilizate in realizarea diferitelor lucrări artistice. 

Anul acesta vă pregătim și un atelier, unde veți putea afla mai multe despre alfabet și, ca până acum, veți putea afla cum arată numele vostru în limba armeană.


 

Introducere în arta caligrafiei armenești

caligrafie

Anul acesta v-am pregătit ceva special la festival, organizând o conferință de caligrafie în adevăratul sens al cuvântului, ținută de Ruben Malayan. Născut în 1971, Ruben este un artist, fotograf si art director. A absolvit de la Terlemezian Art College (pictură) și State Institute of Fine Arts (grafică) în Erevan, Armenia. Organizează expoziții de artă în țară și în străinătate.

rubenÎn ultimii ani Ruben a lucrat la o carte ( “The Art of Armenian Calligraphy / ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԳԵՂԱԳՐՈՒԹՅԱՆ ԱՐՎԵՍՏ / L’Art Calligraphique Armènien”) ce se concentrează  pe evoluția tradiției caligrafice, punând caligrafia într-o lumină astfel încât aceasta poate fi observată ca o formă de artă independentă.

În cadrul Festivalului Strada Armenească Ruben va oferi o lectură cuprinzătoare referitoare la crearea alfabetului armean și a originilor sale, precum și două workshop-uri despre arta caligrafiei armenești.

Pentru mai multe informații despre munca lui Ruben, îi puteți vizita pagina de Facebook, sau accesând website-ul:


Tururi în cartierul armenesc

cultourAsociația Cultour, în calitate de partener al festivalului “Strada Armenească”, vă invită la o serie de tururi pietonale gratuite în care vom explora Cartierul Armenesc, în perioada 7-9 august 2015.

Festivalul Strada Armenească este un festival stradal care promovează cultura şi tradițiile armeneşti într-un mod interactiv şi de aceea și tururile noastre vor avea același caracter. Haideți să aflăm istoria armenilor, ce au adus ei în comunitățile românești și care sunt perspectivele comunității în zilele noastre, la pas pe străzile cartierului.
cultur
Având alături “Uniunea armenilor din România” şi “Armenian Youth Organization”, tururile vor avea ca oaspeți de onoare câteva personaje importante din comunitate care ne vor explica mai multe despre credințele, tradițiile și poveștile locului, înțelegând astfel însemnătatea evenimentelor ce sunt găzduite de strada Armenească.

În fiecare zi a festivalului vom porni într-o călătorie care explorează povești de viață ale armenilor, basme din folclor, tradiții și credințe în biserica Armenească, istorii ale străduțelor, vom descoperi casa Melik cea mai veche casă locuibilă din București și multe altele. Apoi, vă invităm să participați la festival gustând din bucatele tradiționale, participând la concertele de muzică tradiţională şi modernă, spectacolele de dans, atelierele de caligrafie şi creaţie şi mwalkulte alte activităţi recreative.

Programul tururilor oferite de Asociația Cultour
Vineri 7 August, ora 18:00
Sâmbătă 8 august, ora 10:00
Dumincă 9 august, ora 10:00

Punctul de întâlnire: intrarea în Biserica Armenească. Ghidul va avea un semn portocaliu.
Durata: aproximativ 1 ora şi 30 de minute.


 

Vartavar – Bătaia cu apă

vartavarVartavar, sau bătaia cu apă este o sărbătoare tradiţională armenească. Pe parcursul zilei de Vartavar, oameni de toate vârstele se strâng şi se luptă cu apă. Este o tradiţie ce ne aduce împreună, oferind o doză semnificativă de distracţie.

Nu ar fi surprinzător să mergi pe stradă, iar oamenii de la balcon să arunce cu găleţi de apă pe tine. Desigur că, această sărbătoare este foarte populară în rândul copiilor şi al tinerilor.

vartavar1Pe timpul festivalului noi simulăm această sărbătoare, alături de participanţi, cu precizarea că participarea este la latitudinea fiecărui om, pentru a nu lua pe nepregătite trecătorii.

De asemenea, obiceiul şi energia momentului ne cer să şi dansăm puţin, pe muzică tradiţională armenească, fiind din nou, aduşi împreună, de dansurile de grup, la care poate participa oricine. Avem oameni care pot sa îi înveţe pe doritori.