Bazar

Bazar

Produse de artiza­nat: carpete, haine, bijuterii, accesorii, ceramică, tablouri etc.


unnamedTineretul armean – AYO

Tineretul armean a cunoscut în ultimii ani o activitate din ce în ce mai intensă. În anul 2011, aceștia se organizează și formează organizația de tineret AYO – Armenian Youth Organization, din dorința de a lega relații strânse la nivel local și național cu toți tinerii armeni, precum și din dorința de a se exprima prin proiecte culturale, care să răspundă la întrebările cine sunt? și care-i treaba cu armenii?

Primul proiect a fost intitulat “Zilele Culturii Armene la Muzeul Satului”, fiind un eveniment de promovare a traditiilor, obiceiurilor, meşteşugurilor şi gastronomiei armeneşti. A urmat apoi “Grătariada”, proiect în care focusul era direcționat spre gastronomie armenească, precum și a altor minorități care acceptau invitația de a participa la un concurs de grătare.  Actualmente, proiectul cel mai răsunător este de departe Festivalul Strada 10559753_10203774930525506_6199296275718366159_nArmenească, organizat cu sprijinul Uniunii Armenilor și a tinerilor armeni din toată țara.

La festival, tineretul va avea și un stand cu produse armenești și cu motive armenești, unele aduse chiar de pe meleagurile armenești și altele create aici, de către ei.

 


11207357_838723252872376_4056044146289931674_nAndreea Tănase

Albumul de fotografie “Armenians in Romania. The Stories of the People Close to Us” va putea fi achizitionat la pretul promotional de 200 RON / 45 EUR / 55 USD pana pe data de 9 August 2015, atat prin intermediul site-ului www.armeniansinromania.com, cat si in cadrul Festivalului Strada Armeneasca, in perioada 7 – 9 August 2015. Dupa aceasta data, albumul va fi disponibil la pretul de 260 RON / 60 EUR / 65 USD.


editura-araratEditura Ararat

Editura Ararat s-a înfiinţat în 1994, iar la conducerea ei se afla scriitorul Ştefan Agopian. Editura abordează cu predilecţie tematica armenească, publică opere de autori români de origine armeană, autori clasici şi contemporani armeni traduşi în limba română, cărţi de mare interes pentru comunitatea armeană din întreaga lume, traduceri din literatura armeană universală ş.a.

De asemenea, editura a publicat „Dicţionarul Armean-Român” şi „Român-Armean” de Vartan Martaian, lucrare ce cuprinde un bagaj de peste 20.000 de cuvinte.

În cei 21 de ani de activitate, Editura Ararat se poate lăuda cu peste 200 de titluri apărute.


923368_181786201979527_127450819_nArhiepiscopia Armeană din București

Biserica apostolică armeană reprezintă biserica naţională a poporului armean, care vieţuieşte din cele mai vechi timpuri în ţinutul dintre Munţii Caucaz, Marea Caspică şi Marea Neagră. Convertirea la creştinism a armenilor a avut loc între anii 299-301. În anul 301 creştinismul a fost decretat religie de stat, Armenia fiind primul stat care a adoptat creștinismul ca religie oficială.

Din punct de vedere religios, centrul spiritual al armenilor din toată lumea este la Ecimiadzin  (Armenia), unde îşi are sediul Patriarhul Suprem (catolicos).

Arhiepiscopia Armeană din București a fost fondată în anul 1401, pe teritoriul ţării noastre armenii s-au aşezat începând din secolele XI-XII. Aici au găsit o atmosferă propice practicării îndeletnicirilor lor tradiţionale în condiţii de toleranţă religioasă. La sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea, numărul armenilor din Moldova a crescut, astfel că în anul 1401 domnitorul Alexandru cel Bun înfiinţează o episcopie armeană la Suceava. Armenii aşezaţi în Transilvania încă din secolul al XI-lea s-au unit din punct de vedere religios cu Biserica Catolică.


crucea-rosie Crucea Roşie Română

Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie.

Primul curs “de bandaje” a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roşie.

Crucea Roşie Română este singura organizaţie umanitară cu o reţea funcţională pe întreg teritoriul ţării. Având 47 de filiale, 1.996 subfiliale şi 1.307 comisii, Crucea Roşie beneficiază de o structură unică, construită în peste 135 de ani activitate umanitară.

 


 Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic

EvreiFCER-CM este organizația de cult a evreilor din România, conducerea executivă fiind formată din dr Aurel Vainer, președinte și deputat, Paul Schwartz (vicepreședinte și președinte al Comunității Evreilor București) și Albert Kupferberg (secretar general).

În atribuțiile Federației (din care fac parte 38 de comunități locale și mai multe obști) intră atât păstrarea și renovarea patrimoniului cultural și religios, cât și asistența socială și medicală pentru membrii comunității, activități culturale, (cărți prin Editura Hasefer și revista Realitatea evreiască).

În cadrul FCER funcționează și un Muzeu al Istoriei Evreilor, iar Comunitatea București are un cor și o formație klezmer. În parteneriat cu JOINT România există  Centrul Comunitar Evreiesc (JCC).


partida_romilor_pro_europa_turdaPartida Romilor “Pro Europa”

Partida Romilor, este o organizaţie înfiinţată în anul 1990, care dealungul timpului s-a implicat permanent în viaţa culturală, politică şi socială a romilor din România, contribuind semnificativ la consolidarea acesteia.

Speră ca acest instrument de informare şi comunicare vă va ajuta să aflaţi mai multe despre organizaţia lor, despre proiectele şi activităţile derulate în beneficiul comunităţilor de romi.

Partida Romilor

 

Uniunea-elenaUniunea Elenă din România

Uniunea Elenă din România este organizaţia minorităţii elene din România, ai cărei membrii sunt cetăţeni români de origine greacă, şi cărora li se alătură mulţi prieteni români, filoeleni.

Dorința păstrării, continuării și promovării Tezaurului Cultural al acestui popor a făcut ca Uniunea Elenă din România –Organizația Cetățenilor Români de origine greacă și a prietenilor lor, să investească în oameni, mai ales copii și tineri pentru învățarea limbii a obiceiurilor și a tradițiilor în toate cele 20 de Comunități Teritoriale.

Strada Armenescă, renaște anul acesta pentru a 3 a oară și aduce cu ea nostalgia trecutului, bucuria prezentului și speranța viitorului că aceste locuri vor păstra mirosul cafelei și aromelor  armenesti, a plăcintelor grecești, a sunetelor micilor nicovale, ale aurarilor și argintarilor romi, a tarabelor negustorilor evrei și greci și a cântecelor și dansurilor fiecăruia.

Cântecul și dansul grecesc are menirea să încălzească sufletele, să deschidă inimile și să împlinească visele.