Concerte

Concerte

Concerte cu muzică tradiţională, modernă şi jazz,
Dansuri tradiţionale armeneşti etc.Programul la scenă al celor 3 zile de festival


A
Asteria (ansamblu), Uniunea Elenă
B
Bella Martikian (coregrafă), Uniunea Armenilor, București
Bucharest Klezmer Band (trupă), Federația Comunităților Evreiești

H
Harry Tavitian & Cserey Csaba (duo), Uniunea Armenilor, București

Hayakaghak (ansamblu), Uniunea Armenilor, Gherla
K
Kymata (ansamblu), Uniunea Elenă
M
Mahala Rai Banda (formaţie), Partida Romilor PRO EUROPA

V
Vartavar (ansamblu), Uniunea Armenilor, BucureştiUntitled-222Ansamblul Asteria

Pe Strada Armenească, Uniunea Elenă va țintii spre orizont, nu ca o linie imaginară unde cerul se unește cu pământul, ci un orizont real unde stelele se unesc cu valurile prin Ansamblurile de dansuri ”ASTERIA” (STELE) și “KYMATA” (VALURI) ale Comunităților Elene, București și Prahova.

Cu o carte de vizită care îi recomandă Ansamblul Asteria reunește tinerii bucureșteni iubitori ai muzicii și dansului grecesc și dornici să-l ducă mai departe. Și-a luat acest nume în anul 2007 când a strălucit la debut pe scena Centrului Cultural Evreiesc. Evoluțiile ulterioare, la toate evenimentele care au participat, au înscris un mare succes. Componența ansamblului  a fost și este în permanentă schimbare, iar intervalul de vârstă este foarte generos, extremele fiind între 6-60 de ani. Repertoriul este diversificat cuprinzând dansuri și cântece tradiționale din mai multe zone ale Greciei. Se bucură de o prezență feminină prin vocea Silvianei Agyro care este și instructorul de dans al copiilor și dirijor-coordonator al grupului vocal-instrumental nou înființat.

Numele de stele este bine reprezentat prin cea mai nouă stea de numai 6 ani, Antonia Cojocaru, care a impresionat prin interpretare la un instrument specific grecesc Baglamas strămoș al tradiționalului Bouzouki. Evoluția ei spectaculoasă  la concursul  “Olga Gudynn Talent Show”, care a reunit peste 200 de copii a clasat-o pe locul al 3-lea, câștigând un binemeritat program de vacanță în Grecia (Corfu).

 


Klezmer CroppedBucharest Klezmer Band

Folosind elemente de muzică klezmer tradițională și modernă, Bucharest Klezmer Band creează o lume a tradiţiei fără frontiere, un flux continuu de sunet, în care stilurile muzicale, amestecate într-un creuzet, devin familiare tuturor.

Vocile expresive ale celor două soliste combină emoția și energia, nostalgia și bucuria de a trăi, și se pretează perfect la stilul ilustrativ al poveștilor klezmer din repertoriu. Clarinetul, vioara, pianul, violoncelul și toba se alătură cuvintelor în cântece nostalgice, lirice, precum și în dansuri festive, optimiste, pline de bucurie.

Bucharest Klezmer Band își propune renașterea muzicii klezmer, transformând un repertoriu tradițional într-un scop musical unic, având puterea de a deveni un imn pentru viață, care să încânte toate generațiile.


bella CroppedBela Martikian

Bela Martikian este cea care a înființat ansamblul de dansuri armenești Vartavar în anul 2001, iar de atunci până în prezent, alături de membrii ansamblului a participat la diferite spectacole și evenimente culturale, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Bela Martikian ajută la creearea costumelor pentru ansamblul de dansuri, care prezintă motive și simboluri armenești, inspirate din regiuni diferite din Armenia, încercând să păstreze specificul fiecăruia.

Coregrafiile ansamblului sunt inspirate din dansurile tradiționale armenești, cum ar fi: Kochari, dansul lalelelor, dansul miresei, yarhushta, vardavar, sayat nova, uzumdara, s.a.


 

Harry Tavitian - Cserey Csaba CroppedHarry Tavitian & Cserey Csaba

 

Harry Tavitian (pian, voce)
Cserey Csaba (tobe, percuţie)

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei. “Harry Tavitian se numără printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”, spunea un important critic de jazz austriac.

Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Muzica duo-ului este deosebit de apreciată de public pentru energia debordantă, spontaneitatea, dar și pentru pasajele de o mare tensiune dramatică.

La sfarsitul lui 2008 duo-ul a  lansat CD-ul „Naşterea”, care s-a bucurat de un mare succes. Istoricul englez Roger Griffin spunea despre muzica de pe acest CD că „exprimă puterea de a transcende a muzicii, în toate tradiţiile şi formele sale”.


patratAnsamblul Hayakaghak

Ansamblul Hayakaghak a luat fiinţă în anul 2012. Se ştie despre armenii din Gherla ca nu sunt doar o comunitate ci o familie mare, ca urmare şi dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare dansator în parte. Dansurile armene vin din vremurile păgâne, fiind dansuri rituale.

Cu timpul, o dată cu adoptarea crestinismului, toate dansurile au început să se transforme şi să ia o formă mai populară, deoarece fiecare dans are sensul lui, fiecare în parte are costumul său, culorile şi ornamentele sale. În aceste dansuri, desigur foarte vechi, stă ascuns ceva simbolic, dansul religios al preoţilor, ori acel al războinicilor.

Membrii Hayakaghak care participă la Festivalul Strada Armenească:
Riti Anamaria, Riti Marta, Kulcsar Orsolya, Szabo Eniko, Kiss Brigitta, Csatari Orsolya, Octavia Sav, Vaida Monika, Esztegar Erika, Deac Cristian, Fulop Mihai, Kulcsar Istvan, Kulcsar David.

 

 


KYMATAAnsamblul Kymata

Pe Strada Armenească, Uniunea Elenă va țintii spre orizont, nu ca o linie imaginară unde cerul se unește cu pământul, ci un orizont real unde stelele se unesc cu valurile prin Ansamblurile de dansuri ”ASTERIA” (STELE) și “KYMATA” (VALURI) ale Comunităților Elene, București și Prahova.

Ansamblul KYMATA (VALURI) a fost înființat în anul 2008 și este unul din cele 4 ansambluri ale Comunității Elene Prahova (ORFEAS, PONTOS, HARA, KYMATA). Are în portofoliu dansuri din zona insulară a Greciei, în special din Creta, din zona centrală și începând cu anul 2014 este primul și singurul ansamblu ce prezintă dansuri din Cipru în România.

În urma participării la Festivalul “Anapale” – Teatrul Dora Stratou din Atena, începând cu anul 2010 este membru cu drepturi depline al Consiliului Internațional al Dansului CID – UNESCO.

Multiplu premiat la nivel național și internațional, Ansamblul KYMATA a devenit și o prezență periodică în cadrul televiziunilor naționale și nu numai.


mahala_rai_banda_big_36937eMahala Rai Banda

Formaţia Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident.

În 2009, imediat dupa lansarea celui de-al doilea album al trupei, Ghetto Blasters, un cronicar al ziarului britanic The Independent scria în publicaţia online despre lăutarii de la Mahala Rai Banda: “Excelenta muzică ţigănească românească a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara Ciocârlia. Mahala Rai Banda este o fuziune între cele două sate, cu riffuri minunante de trompetă, saxofon, trombon şi voci salbatice”.

Reggae în România? Puțini şi-au imaginat că sunetul jamaican ar putea pătrunde atât de repede în Estul Europei. Mahala Rai Banda (MRB) este una dintre cele mai bune formaţii care au cântat la Balkan Reggae, şi drept urmare foarte mulţi Reggae DJs din Europa au început introducă muzica MRB în seturi lor. În 2012, cu ocazia a 50-a aniversare a independenței din Jamaica,frații jamaicani le-au solicitat Dub remixuri pe Balkan Reggae.

 


11737047_10206258687017866_603485889_nAnsamblul Vartavar

Vartavar, ansamblul de dansuri tradiţionale al comunităţii armene din Bucureşti s-a format în anul 2001, începând cu 10 dansatori, ajungând în prezent la un număr de 26 de membri. Ansamblul este pregătit de coregrafa Bela Martikian, ce provine dintr-o familie de armeni venită în România din Grecia.

Ansamblul Vartavar a participat la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale, printre care şi festivalul anual al minorităţilor din România „Pro Etnica”, organizat la Sighişoara şi festivalul „Im Hayastan” (2012), organizat în Armenia, unde acesta a avut onoarea de a dansa alături de trupe de dans ce reprezentau marile comunităţi armene din întreaga diasporă.