Strada 2014

Strada 2014

A     editura ararat

Editura Ararat

Editura Ararat s-a înfiinţat în 1994, iar la conducerea ei se afla scriitorul Ştefan Agopian. Editura abordează cu predilecţie tematica armenească, publică opere de autori români de origine armeană, autori clasici şi contemporani armeni traduşi în limba română, cărţi de mare interes pentru comunitatea armeană din întreaga lume, traduceri din literatura armeană universală ş.a.

De asemenea, editura a publicat „Dicţionarul Armean-Român” şi „Român-Armean” de Vartan Martaian, lucrare ce cuprinde un bagaj de peste 20.000 de cuvinte.

În cei 21 de ani de activitate, Editura Ararat se poate lăuda cu peste 200 de titluri apărute.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”www.araratonline.com”]Editura Ararat[/btn]

B

betty ice Betty Ice

Cei de la Betty Ice au visat la cel mai special desert şi şi-au propus să-l transforme în realitate. Betty Ice este visul lor, fondat în 1994 și recunoscut în prezent ca una dintre cele mai importante companii de înghețată din România.

Au pornit la drum cu misiunea să fie cei mai buni în ceea ce fac. Cea mai bună înghețată a devenit țelul lor. Au învățat din mers tot ce le-a trebuit și au trecut peste reușite și nereușite pentru a deveni experți ai înghețatei.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”http://www.betty.ro/lowres.html”]Betty Ice[/btn]

C

ileana Ileana Cernat

O cheamă Ileana Cernat şi este dependentă! Dependentă de frumos. De la frumuseţea naturii şi până la frumuseţea care transcende realitatea cotidiană. Şi, ca orice dependent, se află mereu în căutarea obiectului dependenţei. Căută frumosul în jurul ei, în oameni, dar mai ales în creaţiile lor. Şi când nu-l găseşte imediat încearcă să-l creeze ea însăşi. Un gând frumos o poate duce la o idee interesantă şi colorată, pe care o materializeză apoi în estetic “palpabil”  cu câteva dintre simţuri, dar mai ales cu al şaselea, adică, auzul, atingerea, vederea cu sufletul.

În limbaj mai profan, tot ceea ce a liricizat până acum înseamnă că îi place să creeze “chestii”. Multe şi diverse. De la felicitări şi bijuterii unicat, la obiecte decorative şi tablouri pe sticlă şi pe pânză, până la pictura murală.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”https://byileanacernat.wordpress.com/”]Ileana Cernat[/btn]

ciopekcol  Andrei Ciopec – Vartan Mestugian

Andrei Ciopec este de profesie actor. Încă din copilărie era atras de actorie, fiind fascinat de serbări. Îi plăcea să cânte, să recite şi să interpreteze tot felul de personaje. Toate întâmplările din viaţa sa, majoritatea oamenilor pe care i-a cunoscut, majoritatea locurilor pe care le-a văzut parcă îi şopteau în ureche: Fă-te actor!

Andrei este un moldovean autentic, fascinat de tradiţii şi de tot ce înseamnă simplitate. Pe lângă actorie îi place să-şi umple timpul cu lucruri plăcute sufletului său: să facă iluzionism, să cânte la chitară, să iasă la plimbare-n parc cu câinele, să scrie poezii, să asculte Johnny Cash, să practice arte marţiale. Îşi doreşte ca tot ce face în viaţa sa atât ca artist dar şi ca om să ajungă într-o formă cât mai curată în inimile oamenilor şi să ajute la zidirea de suflete frumoase.

Andrei, ca şi anul trecut, îl va impersona pe parcursul Festivalului pe Vartan Mestugian, fondatorul revistei “Ararat” şi prieten al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”https://www.facebook.com/andreiciopec?fref=ts”]Adrei Ciopec[/btn]

crucea rosie Crucea Roşie Română

Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie.

Primul curs “de bandaje” a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roşie.

Crucea Roşie Română este singura organizaţie umanitară cu o reţea funcţională pe întreg teritoriul ţării. Având 47 de filiale, 1.996 subfiliale şi 1.307 comisii, Crucea Roşie beneficiază de o structură unică, construită în peste 135 de ani activitate umanitară.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”http://www.crucearosie.ro/”]Crucea Rosie Romana[/btn]

F

EvreiFederaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic

FCER-CM este organizația de cult a evreilor din România, conducerea executivă fiind formată din dr Aurel Vainer, președinte și deputat, Paul Schwartz (vicepreședinte și președinte al Comunității Evreilor București) și Albert Kupferberg (secretar general).

În atribuțiile Federației (din care fac parte 38 de comunități locale și mai multe obști) intră atât păstrarea și renovarea patrimoniului cultural și religios, cât și asistența socială și medicală pentru membrii comunității, activități culturale, (cărți prin Editura Hasefer și revista Realitatea evreiască).

În cadrul FCER funcționează și un Muzeu al Istoriei Evreilor, iar Comunitatea București are un cor și o formație klezmer. În parteneriat cu JOINT România există  Centrul Comunitar Evreiesc (JCC).

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”http://www.jewishfed.ro/”]Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania[/btn]

M

Zabel Ermone-Zabel Martaian

Deşi s-a născut la Miercurea-Ciuc în februarie 1973, se consideră o gherleancă veritabilă, deoarece la vârsta de 4 ani s-a mutat la Gherla, oraşul natal al tatălui ei. Neavând o preocupare artistică în adolescenţă, nimic nu avea să prevestească viitorul său ca artist.

Totul a început în perioada anilor de liceu când urmând sfatul şi exemplul unui prieten, Ermone a început să picteze modele simple de icoane ortodoxe. Ideea de a îmbina tehnica picturii pe sticlă cu modelele miniaturi de carte armenească îi aparţine bunului său prieten Mircea Tivadar. Ermone a acceptat provocarea şi a devenit astfel o „deschizătoare de drumuri” în ceea ce priveşte acest mod de realizare a miniaturilor armeneşti.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”http://ermone-martaian.ro/”]Ermone-Zabel Martaian[/btn]

molnar  Annamária Molnár

Născută la data de 15 noiembrie 1960, Annamária Molnár este una dintre armencele din Gherla care încearcă să menţină spiritul armean în mica comunitate din inima Ardealului. De curând a reuşit să-şi îndeplinească un alt vis şi anume olăritul. Practică această artă de 4 ani, când a avut ocazia de a participa la un curs de formare pentru a deprinde tainele meşteşugului.

De la un simplu păhărel a ajuns să decoreze prin pictură obiectele realizate, iar ideile mişună neîncetat în mintea ei. Inspiraţia o găseşte în viaţa de zi cu zi: o simplă frunzuliţă, petalele florilor o trimit cu gândul la liniile curbe şi întortocheate de pe veşmintele tradiţionale armeneşti.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”https://www.facebook.com/molnar.annamaria.35″]Annamaria Molnar[/btn]

muzeul satului Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX; construcţii reprezentative  provenite din importante zone etnografie au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Crearea Muzeului Satului este rodul unor cercetări intense şi susţinute, teoretice şi de teren, a unor experimente muzeografice, de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, întemeietor al Şcolii Sociologice din Bucureşti.

Pe baza acestor experienţe, a unei munci asidue de concepţie şi a sprijinului moral şi material al Fundaţiei Regale “Principele Carol”, în numai două luni, s-a putut clădi o operă muzeografică de excepţie.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”http://www.muzeul-satului.ro/”]Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”[/btn]

P

partida_romilor_pro_europa Partida Romilor “Pro Europa”

Partida Romilor, este o organizaţie înfiinţată în anul 1990, care dealungul timpului s-a implicat permanent în viaţa culturală, politică şi socială a romilor din România, contribuind semnificativ la consolidarea acesteia. Speră ca acest instrument de informare şi comunicare vă va ajuta să aflaţi mai multe despre organizaţia lor, despre proiectele şi activităţile derulate în beneficiul comunităţilor de romi.

[btn type=”default” link=”http://www.partidaromilor.ro/”]Partida Romilor[/btn] [btn type=”default” link=”https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Partida-Romilor-Pro-Europa/291574127617767″]Partida Romilor Official[/btn]

T

tivadar Mircea Maximilian Tivadar

Descendent dintr-o străveche familie de armeni proveniţi din fosta capitală Ani şi stabiliţi de secole pe plaiurile moldave, a început activitatea profesională la „CERO”, în calitate de pictor ceramist la secţia „Creaţie”. Din 1991 a început propria afacere, întemeind firma Geominart, care se ocupă cu prelucrarea pietrelor semipreţioase.

Este animat de dorinţa de a pune în valoare bogatul tezaur de manuscrise cât şi patrimoniul arhivistic armenesc de la Gherla – oraş întemeiat de către armeni. Lucrează cu pietre semipreţioase, folosind combinaţii cromatice caracteristice culturii armene, creând bijuterii şi icoane din metal, pietre naturale, perle, corali, etc., având prilejul de a promova arta bijuteriilor armeneşti în România.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”https://www.facebook.com/mircea.tivadar”]Mircea Maximilian Tivadar[/btn]

U

Uniunea elena Uniunea Elenă din România

Uniunea Elenă din România este organizaţia minorităţii elene din România, ai cărei membrii sunt cetăţeni români de origine greacă, şi cărora li se alătură mulţi prieteni români, filoeleni. Scopul fundamental al Uniunii Elene din România este păstrarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a membrilor săi.

În toate cele 20 de Comunităţi Elene teritoriale se organizează cursuri şi Olimpiade de limba elenă, se instruiesc tineri şi ansambluri artistice de muzică şi dansuri.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”http://www.uniunea-elena.ro/”]Uniunea Elena din Romania[/btn]

logo URSUS_3d simplu Ursus Breweries

Ursus este simbolul rădăcinilor noastre locale, reprezentând moştenirea noastră românească, dar şi numele uneia dintre mărcile care alcătuiesc portofoliul companiei. Breweries denotă statutul internaţional al companiei, ca parte a unuia dintre cei mai mari producători de bere din lume, SABMiller.

Ursus Breweries are un portofoliu diversificat de mărci româneşti autentice cum sunt URSUS, Timişoreana, Ciucaş, Stejar, Azuga, şi branduri internaţionale de prestigiu ca Redd’s, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch şi Pilsner Urquell. În prezent, Ursus Breweries deţine 3 fabrici de bere în Braşov , Buzău şi Timişoara şi o mini-facilitate de producţie în Cluj.

[btn type=”default or primary or success or info or warning or danger or link” link=”http://www.ursus-breweries.ro/”]Ursus Breweries[/btn]