s03

Armeni care au schimbat lumea!

Be the change you want to see!

[hr gap=”2″]

Expoziție de fotografie, 7-9 August 2014, Festivalul Strada Armenească.
[hr gap=”2″]

Armenia este una dintre cele mai vechi națiuni din istoria omenirii, drept dovadă apare pe cea mai veche hartă din lume datată acum 4500 de ani și singura dintre națiile lumii străvechi babiloniene care a supraviețuit timpului.

Pers AR6_mic

Istoria și cultura stau la baza civilizației armene, acestea fiind transmise de mii de ani din generație în generație.  Să-ți cunoști istoria familiei și a națiunii, nu poate decât să te motiveze să te ridici la așteptările acestora.

Nu poți ști cine ești dacă nu știi de unde provii.
Nicolae Năzăreanu (1921-2001), descendent armean,
Colonel în Armata Română, veteran WWII

Dorința armenilor a se ridica mereu la nivelul strămoșilor sau chiar să depășească realizările acestora, i-a făcut să exceleze în toate domeniile în care au activat. Fie arte sau științe exacte, au contribuit cu numeroase invenții și inovații, care au schimbat considerabil lumea actuală.

Știați că…
Cher, Andre Agassi și Steve Jobs sunt armeni?
…spectaculosul Las Vegas (Orasul Viselor) a fost „modelat” de către Kirk Kerkorian?
bancomatul a fost inventat de către Luther Simjian, autor a peste 200 de invenții, precum mașina cu ultrasunete, simulatorul militar de zbor, mașina de x-ray color, camera cu autofocus etc.

Arshavir Ter-Hovannessian este inițiatorul mișcării globale ale alimentației vegane (Raw food)?
…cele mai cunoscute fotografii ale celebritățtilor sec. XX au fost realizate de către armeanul Yousuf Karsh?
…cel mai prolific compozitor al sec. XX a fost armeanul Alan Hovhanness?
…inventatorul avioanelor supersonice MiG este Artem Mikoyan?
…imagistica prin Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN) a fost inventată de către Raymond Damadian?

[hr gap=”2″]

pers-1500height[hr gap=”2″]

Fotografii din cadrul expoziției (Photo © George Năzăreanu / Mihai Răitaru).

NAZ_2101 DSC_5981NAZ_2104CSC_5985  DSC_5980 DSC_6163 NAZ_1977 NAZ_1980 NAZ_1983 NAZ_2097  NAZ_2106NAZ_3522

 

hovannessian
Cartea lui Arshavir Ter-Hovannessian, Raw Eating, poate fi vizualizată și downloadată de AICI.
Aflați cele mai eficiente metode dea te menține sănătos pe Pagina de Facebook dedicată lui „Aterhov”, omul de știință care a descoperit beneficiile dietei Raw Vegane.

[hr gap=”2″] agassi
Andre Agassi
este un fost lider mondial în tenisul profesionist, care a câștigat în carieră opt turnee de Mare Șlem și o medalie olimpică de aur, în 1996, la Atlanta.

[hr gap=”2″] banker

Asatour Sarafian, face parte din categoria oamenilor care au schimbat întrega lume, de unul singur, prin inteligență și inovație.
Este supraviețuitor al masacrelor hamidiene din 1894-1896, provocate de către imperiul Otoman, împotriva Armenilor, care s-a soldat cu moartea a 300.000 de Armeni.
Pe lângă transmisia automatică pentru automobile, acesta a mai inventat servodirecția și controalele primului elicopter Sikorsky.

[hr gap=”2″]

damadian
Dr. Raymond Vahan Damadian, este unul dintre cei mai apreciați oameni din lumea medicală. Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetice, la nivel global au salvate milioane de vieți.

[hr gap=”2″]

pogosian
Michel Matthew Ter
Pogossian sa născut la Berlin, singurul copil al doi părinți armeni stabiliți în Germania, după supraviețuirea Genocidului Armean dintre 1915-1923, care s-a soldat cu moartea a 1.500.000 de Armeni.
Acesta a publicat peste 250 de lucrări științifice în domeniul medicinei și este inventatorul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET).

[hr gap=”2″]gasparyan

 Djivan Gasparyan este cunoscut drept “Maestru al duduk” – instrument armenesc realizat din lemn de cais, vechi de peste 4.000 de ani și inclus în patrimoniul cultural imaterial al umanității.

[hr gap=”2″]

aznavour
Shahnour Varenagh Aznavourian este unul dintre cei mai simpatizați și mai longevivi cântăreți francezi, fiind totodată și unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți francezi în restul lumii. A apărut în peste 60 de filme și a compus peste 1000 de cântece, din care aproximativ 150 în engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă și 50 în germană.

[hr gap=”2″] jobs
Steve Jobs este considerat o legendă a domeniului IT, și totodată una dintre cele mai influente persoane atât din industria calculatoarelor cât și din industria divertismentului.
A fost cofondatorul și CEO-ul firmei Apple Computer, fondator al firmei NeXT Computer, precum și CEO al studio-ului de animație Pixar. A fost cel mai mare acționar al companiei Disney și membru în consiliul de directori ai Disney.

[hr gap=”2″]


kerkorian
Kerkor “Kirk” Kerkorian este considerat “părintele orașului Las Vegas” și “părintele mega-resorturilor”. Acesta a fost unul dintre cei mai importanțo filantropi care au modelat Orașul Viselor, Las Vegas. De-a lungul vieții a deținut de 3 ori cel mai mare hotel din Las Vegas, a fost președintele MGM studios (Metro-Goldwyn-Mayer), a deținut 10% din compania General Motors și numeroase acțiuni la firme precum Ford, Chrysler etc.

[hr gap=”2″] kemurdzhian
Alexander Leonovich Kemurdzhian a fost un pionier al programelor de zbor în spațiu ale Uniunii Sovietice. Ca șef inginer proiectant la VNIITransMash, a proiectat primii roboți care au explorat o altă lume, roboții Lunokhod sovietici. Astfel, a devenit fondatorul științei “Space transport machine-engineering”.

[hr gap=”2″] mikoyan
Artem Ivanovich Mikoyan a fost un proiectant de avioane sovietic, de descendență armeană. În parteneriat cu Mihail Iosifovici Gurevici, a proiectat multe din faimoasele avioane militare MiG.

[hr gap=”2″] khachaturian
Aram Khachaturian a compus balete, creații simfonice, sonate, cântece, romanțe, coruri, muzică pentru teatru și film. Printre cele mai cunoscute creații: baletele „Gayaneh” și „Spartacus”, Simfonia nr. 2, „Concertul pentru vioară și orchestră”, muzica la drama lui Lermontov „Маскарад”.

[hr gap=”2″] hovhaness
Alan Hovhaness a fost unul dintre cei mai prolifici compozitori ai secolului al XX-lea. Portofoliul său oficial cuprinde 67 de simfonii numerotate (manuscrise care au supraviețuit indică au existat peste 70) și 434 de numere Opus (variante)Cu toate acestea, adevăratul număr de lucrări care au supraviețuit depășește mult peste 500 de compoziții, deoarece multe dintre numerele Opus cuprind două sau mai multe lucrări distincte.

[hr gap=”2″] soad
System of a Down – celebră trupă rock care nu are nevoie de nici o prezentare. Prin muzică și interviuri acordate, SOAD vorbește despre importanța conștientizării și recunoașterea Genocidului Armean.

[hr gap=”2″] cher
Cher a devenit cunoscută în 1965 ca membră a duo-ului pop/rock Sonny & Cher.
În anii ’70 devenit o artistă solo de succes, o stea de televiziune și o vedetă de cinema în anii ’80.
Hitul ei „Believe” (1998), este single-ul al treilea ca vânzări în toată lumea al unei cântărețe, cel mai bine vândut single al casei de discuri Warner Bros. Records și cea mai bine vândută melodie dance, peste 10 milioane de copii ale acesteia fiind vândute în toată lumea.
Cher a intrat în Cartea Recordurilor când „Believe” a ajuns pe primul loc în Billboard Hot 100, devenind cea mai în vârstă cântăreață care reușește acest lucru.

[hr gap=”2″] karsh
Yousuf Karsh sa nascut în estul Imperiului Otoman. A crescut în timpul Genocidului Armean (1915-1923). Citat: “Mi-am văzut rudele masacrate, iar sora mea a murit de foame în timp ce eram alungați din sat în sat.” La vârsta de 16 ani, cu mari eforturi, părinții săi l-au trimis Yousuf să trăiască cu unchiul său George Nakash, un fotograf din Sherbrooke, Quebec, Canada. Acesta i-a descoperit potențialul fotografic și l-a trimis la studii in USA. Reintors după 4 ani în Canada, acesta a devenit in scurt timp unul dintre cei mai buni fotografi ai secolului al XX-lea.
Este considerat unul dintre cei mai mari maestrii ai luminii de studio, iar portofoliul său cuprinde portretele celor mai importante personalități ale sec. al XX-lea, precum: Lord Alanbrooke, Muhammad Ali, Marian Anderson, W. H. Auden, Prince Bernhard of Lippe-Biesterfeld, Zulfiqar Ali Bhutto, Humphrey Bogart, Pablo Casals, Fidel Castro, Madame Chiang Kai-Shek, Albert Einstein, Dwight Eisenhower, Princess Elizabeth II, Robert Frost, Clark Gable, Indira Gandhi, Grey Owl, Ernest Hemingway, Audrey Hepburn, Pope John Paul II, Chuck Jones, Carl Jung, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, John F. Kennedy, Pandit Nehru, General Pershing, Pablo Picasso, Pope Pius XII, Prince Rainier of Monaco, Albert Schweitzer, George Bernard Shaw, Jean Sibelius, Pierre Elliott Trudeau, Andy Warhol, Frank Lloyd Wright etc.
Portretul lui Winston Churchill realizat de către Yousuf Karsh pentru coperta revistei Life, i-a adus acestuia importanța internațională, și se pretinde că acest portret ar fi cea mai reprodusă fotografie în istorie.
Dintre cele mai notabile 100 de persoane ale secolului trecut, realizat de International Who’s Who în anul 2000, Yousuf Karsh a fotografiat 51 dintre acestea, și de asemenea, este singurul canadian din această listă.

[hr gap=”2″] guler
Ara Güler, poreclit “Ochiul din Istanbul” sau “Fotograful din Istanbul”, este unul dintre cei mai importanți fotografi ai sec. XX-lea aflați înca în viață.
Cele mai cunoscute imagini din Turcia, în mod special din Istanbul, ale sec. XX-lea sunt realizate de acesta. Ca și fotojurnalist, Ara Güler a călătorit în Iran, Kazakhstan, Afghanistan, Pakistan, India, Kenya, New Guinea, Borneo etc.
A colaborat cu cele mai importante reviste și ziare din lume, precum  Time, Life, Horizon, Paris Match, Stern, London Sunday Times etc. Fotografiile acestuia sunt cunoscute circumglobal și printre numeroasele distincții obținute, deține titlul de “Master of Leica”.

[hr gap=”2″] kirlian
CITEȘTE MAI MULTE despre fotografia Kirlian inventată de către Semyon Davidovitch Kirlian în anul 1939.

[hr gap=”2″] saryan
Martiros Saryan, supranumit „Maestrul culorilor” datorită stilului său unic, viu colorat, de a picta peisaje. A fost un mare umanitar, ajutând enorm supraviețuitorii Genocidului Armean dintre 1915-1923, la Echmiadzin. Pe lângă fondarea școlii armene naționale de pictură, a fondat societatea artiștilor armeni. A fost membru al Academiei de Științe Armene și al Academiei de Artă al URSS. A primit de-a lungul vieții de trei ori „Ordinul Lenin” și distincții precum „Pictorul Poporului al URSS”, „Erou al Muncii Socialiste”, „Premiul de stat al URSS”, „Premiul Lenin” etc.

Comments are closed.